Sony Xperia Z5 Compact, specificații de frumoasă într-un corp de bestie [REVIEW]

de: Andrada Bonea
09 10. 2015

Deși nu stă deloc prost la capitolul specificații, Sony Xperia Z5 Compact m-a făcut să am senzația că mă uit la un telefon pe care l-am văzut de 10 ori înainte. E o altă adaptare a originalului Xperia Z, la care se pare că cei de la Sony nu sunt pregătiți să renunțe.

Sony are probleme serioase de ceva timp, în special pe piața de telefoane. Strategia ”două flagship-uri pe an” nu s-a dovedit una de succes pentru gigantul din Japonia, în special pentru că diferențele între telefoanele lansate la fiecare câteva luni sunt minuscule.

Xperia Z5 Compact are un procesor Snapdragon 810, dar o memorie RAM de doar 2GB și spațiu de stocare de 16GB, prin comparație cu cei 3GB, respectiv 32GB de pe Xperia Z5 și Xperia Z5 Premium. Specificațiile lui Xperia Z5 Compact sunt similare celor de pe Xperia Z5, dar nu se poate spune același lucru despre design. Dacă Z5 rămâne fidel aceluiași aspect general, dar vine cu o structură internă de aluminiu, care se continuă la exterior cu o ramă din același material, Z5 Compact vine într-o carcasă de plastic, pentru care se simte că s-au făcut sacrificii în numele costurilor reduse. Acesta ar fi cel mai mare minus. Xperia Z5 Compact, deși nu e chiar mai gros decât predecesorii, pare a fi, din cauza marginilor mai solide în combinație cu designul de cutie. Am auzit că arată de parcă ar fi fost câștigat la pufuleți sau de parcă ar fi o piesă lego, pe care te aștepți să o vezi împreună cu alte 12 identice.

Display-ul de 4,6 inci nu e este prost, din fericire. Luminozitatea e aproape excesivă, dar culorile sunt echilibrate plăcut, imaginile sunt clare și nici nu vei avea probleme cu lumina solară puternică. Cei de la Sony au îmbunătățit recunoașterea tactilă, astfel încât acum telefonul e mai sensibil și recunoaște atingerile, chiar și când displayul e parțial ud. Eu am testat teoria, am utilizat telefonul cu mâinile ude și a mers destul de bine. Un alt punct forte pe care nu îl putem contesta e camera principală, despre care vorbim mai detaliat puțin mai jos.

Procesorul e performant și nu am întâmpinat niciun fel de probleme cu el. De asemenea, se pare că Sony a învățat câte ceva din pățaniile recente, și a făcut o treabă excelentă în optimizarea OS-ului, astfel încât hardware-ul nu se supraîncălzește, deși procesorul e identic celui de pe Z3+. În ceea ce privește performanța, cei de la AndroidPit au făcut un test care arată că telefonul se situează undeva între Z3+ și OnePlus 2, care au același procesor Snapdragon 810.

Puncte pro – Camera foto

Evident, unul dintre motivele pentru care utilizatorii s-ar uita la Sony Xperia Z5 este camera, care e remarcabilă. Senzorul de 23 de megapixeli nu numai că scoate imagini mai clare, chiar și cu zoom-ul mărit de cinci ori, dar are și un autofocus de 0,03 secunde. Luând în calcul faptul că Samsung și LG s-au lăudat cu performanțele lor de 0,7 și 0,6 secunde, cred că putem să înțelegem cam pe unde se situează Sony.

Cred că e singurul aspect de care am fost cu adevărat încântată. Am reușit să fac poze clare și focalizate chiar și în mișcare, ceea ce mi s-a mai întâmplat parțial doar cu LG G Flex 2. Detaliile sunt evidențiate și se descurcă foarte bine și cu imaginile la lumină slabă.

Cu toate că divizia de telefoane a Sony nu este profitabilă deja de câţiva ani, la capitolul cameră foto stau foarte bine. Partea interesantă este că tot Sony este reponsabilă şi de senzorii folosiţi în iPhone-uri, inclusiv în noile iPhone 6S şi iPhone 6S Plus. Cei de la SuperSaf TV au făcut un test în care au comparat camera de pe Xperia Z5 și iPhone 6s, iar verdictul a fost în favoarea Sony. Ținând cont de faptul că Xperia Z5 Compact are aceeași cameră, rezultatele ar fi, probabil, la fel de bune. Noi nu ne pronunțăm vehement în această direcție, mai ales că e subiectiv, dar după cum se poate observa, terminalul Sony capturează culori naturale și apropiate de realitate. Am încercat să fac poze în condiții cât mai variate, la lumină naturală, artificială, cât și din mișcare.

Puncte pro – Bateria

Sony stă foarte bine în general la capitolul autonomie, iar Xperia Z5 Compact nu face o excepție. Compania crede că telefonul poate să rămână „în viață” și două zile, cu o utilizare normală, grație unor funcții speciale. Oricum, cei 2.700 de mAh sună din start promițător și situează terminalul pe o treaptă superioară în raport cu unii competitori. Opțiunea Stamina și ecranul inteligent adaugă puncte în plus. Ceea ce e foarte interesant e că Sony pune pe pauză ecranul atunci când afișează o imagine statică, oprind CPU-ul, astfel încât să economisească energie.

În cazul meu, s-a întâmplat să nu fiu nevoită să îmi încarc telefonul mai bine de o zi și jumătate, în condițiile în care nu l-am folosit cu moderație, ci am ascultat și muzică, am deschis multe aplicații și am vorbit destul de mult.

Puncte pro – Senzorul de amprentă

În sfârșit, butonul de pornire rotunjit care devenise iconic pentru Sony nu mai e. Locul i-a fost luat de unul mult mai discret, care funcționează și ca senzor de amprentă, ceea ce ridică Xperia Z5 la nivelul iPhone și Galaxy S6. Cel puțin, din punctul acesta de vedere. Se descurcă mai mult decât onorabil, dar mi-ar fi plăcut să nu fiu nevoită să apăs butonul pentru ca senzorul să reacționeze. Oricum, e suficient de rapid, exact cum am văzut în demo-uri, așa că nu avem ce să îi reproșăm. Nu va funcționa, totuși, dacă ai degetele ude, spre deosebire de ecranul tactil.

Puncte contra – Designul

Nu știu dacă neapărat designul este o problemă, sau faptul că a devenit cumva deranjant să vedem că cei de la Sony refuză să facă o schimbare îndrăzneață. Am zice că e o risipă, pentru că au telefoane bune, dar aspectul care a încântat în vremurile lui de glorie a devenit plictisitor. Chiar dacă seria Xperia Z5 vine cu ceva schimbări în ceea ce privește specificațiile, parcă nu poți să le acorzi atenția pe care o merită tocmai pentru că ambalajul dezamăgește. Oricât de superficial ar suna, oamenilor le plac telefoanele frumoase, iar Xperia Z5 Compact e departe de a fi astfel.

În plus, prețul e exagerat. Totuși, dacă ești dispus să faci abstracție de aspect și restul specificațiilor te-au convins cumva, îl găsești la eMAG pe roz și galben la prețul de 2.999 de RON. Dacă ne întrebi pe noi, am fi zis că dacă pe negru arată ca și cum ar fi de jucărie, pe celelalte două nuanțe se înțelege de la sine cum stau lucrurile.

Concluzie – Xperia Z5 Compact

Xperia Z5 e un telefon bun, dar care nu îi scapă pe japonezi de eternul blocaj al inovației. Are o cameră mai mult decât decentă și performanțe pe măsură, dar designul devenit redundant și prețul prea mare îl scot de pe lista potențialelor investiții bune.

Avem cumva senzația că nu pot ține pasul cu competitorii. În vreme ce câștigurile sunt pe o pantă descendentă, Sony a continuat să scoată pe piață telefoane bune, dar se pare că nu a fost suficient. S-ar putea să ne bucurăm de ultimele zile ale telefoanelor Xperia, pentru că, în urmă cu doar câteva zile, CEO-ul Kazuo Hirai a afirmat pentru Reuters că divizia de mobile mai are în principiu un singur an pentru a ajunge pe zero cu raportul dintre cheltuili și profit. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, se gândesc la alte variante.

„Vom continua cu afacerea, atât timp cât ne orientăm spre scenariul de ajunge pe zero de anul viitor. Altfel, nu am eliminat posibilitatea găsirii de opțiuni alternative.” Nu a detaliat ce înseamnă formularea opțiuni alternative, dar într-un scenariu de neprofitabilitate, posibilitățile sunt extrem de limitate.